Residential | City Current Projects

Please click below thumbnail images to view larger images.



Angus Glen Backyard

Angus Glen Backyard
Angus Glen Backyard

Angus Glen Backyard-before
 
Angus Glen Backyard-before
Angus Glen Backyard - Before

Always a challenge to fit a pool into a small backyard without "killing the space". In this instance, the pool was turned sideways and abuts the split patio levels closest to the house - thereby freeing up valuable lawn space.
A fountain spillway is incorporated into a stone veneer wall flanking the width of the pool, while a vertical lattice screen is perched on the wall adjacent to the dining patio to provide much needed privacy from a neighbour's flanking house.


 
 

Aurora Backyard

Aurora Backyard
Aurora Backyard



Aurora Backyard Plan
Aurora Backyard Plan

A key to creating successful outdoor space is to not "give the game away". In a very large backyard such as this one, the trick is to layer the space into a sequence of "rooms". Beginning with the outdoor dining/eating patio adjacent to the house, then, through the "gateway" to the swimming pool setting - and beyond to the fruit tree bosque and vegetable garden.


 

Bayview Country Club

Bayview Country Club
Bayview Country Club - before


 

TBeaver Valley Residence
Bayview Country Club Plan - front

 

TBeaver Valley Residence
Bayview Country Club - back

Peter Owen prepared detailed plans for both the front and back yards of this newly constructed home backing onto the golf club.

Being a formal house, the design solution was based on axial symmetry; the front featuring a circular driveway with a formal drop-off; the back featuring a sunken outdoor den below the deck, an outdoor kitchen complete with a wood burning pizza oven, and a covered outdoor living room featuring a fireplace nestled against the embankment.


 

Etobicoke Residence

Etobicoke Residence
Etobicoke Residence

 

Etobicoke Residence
Etobicoke Residence

 

Etobicoke Residence
Etobicoke Residence

An unusual property as the lot is "L"-shaped thereby dividing it into 2 separate spaces. The "backyard" utilizes natural limestone cap rock stacked against a flanking embankment producing a much more interesting effect as viewed from the walkout deck than a typical retaining wall could ever achieve. The "sideyard" is a completely separate space with it's own character relating to the clean lines and geometry of a new modern addition.

Back to Top